Consumul zilnic de miere este benefic pentru fumători

Studii anterioare au arătat că o suplimentare a cantității de miere reduce procesul de oxidare la șobolanii expuși fumului de țigară. Aceeași echipă a efectuat un studiu pe om, iar rezultatele par a fi semnificative. S-au creat două grupuri de fumători: unii au primit o cantitate suplimentară de miere (20 de grame pe zi) timp de trei luni, iar ceilalți, nu. Prima observație a fost că stresul oxidativ rămâne mai ridicat la ambele grupuri de fumători față de nefumători. Totuși, în rândul fumătorilor, o cantitate suplimentară de miere a scăzut „semnificativ” stresul oxidativ și a îmbunătățit „evident” nivelul de antioxidanți, care neutralizează o parte din radicalii liberi asociați cu fumatul.
Mierea, care are multe alte virtuți, este prin urmare un aliment ce le-ar putea fi util și fumătorilor, dar nu suficient pentru a contracara însemnatele efecte negative ale fumatului.




