Vitamina K –vitamina sângelui

Vitamina K se clasifică în:
– vitamina K1 (filochinona) este sintetizată de plante şi se găseşte în: spanac,cartofi, mazăre, morcov, broccoli, porumb, pătrunjel, roşii, urzici, varză, salată, conopidă, kiwi, avocado, fructe de cătină, fragi, cereale şi în unele uleiuri vegetale;
– vitamina K2 (menochinona) este produsă de flora naturală a intestinului şi se mai găseşte şi în: ficat de porc, gălbenuş de ou, lapte de vacă, untură de peşte, carne de vită şi porc, brânzeturi fermentate, soia;
– vitamina K3 este produsă pe cale sintetică.
Doza zilnică recomanată la un:
– sugar cu vârsta cuprinsă între 0-6 luni este de 2 micrograme/zi,
– sugar cu vârsta cuprinsă între7-12 luni este de 2,5 micrograme/zi;
– copil cu vârsta cuprinsă între 1-3 ani este de 30 micrograme/zi;
– copil cu vârsta cuprinsă între 4-8 ani este de 55 micrograme/zi;
– copil cu vârsta cuprinsă între 9-13 ani este de 60 micrograme/zi.
– femeie însărcinată sau care alăptează ( sub 18 ani) este de 75 micrograme/zi;
– femeie însărcinată sau care alăptează (peste 18 ani) este de 90 micrograme/zi.
Imediat după ce un copil s-a născut, i se administrează vitamina K pentru a preveni afecţiunile hemoragice, care sunt atât de întâlnite la nou-născuţi. Organismul lor nu poate să producă suficientă vitamina K din următoarele motive: vitamina nu poate să pătrundă în placentă; ficatul nou-născutului nu este suficient dezvoltat pentru ca ciclul vitaminei să fie funcţionabil; laptele matern conţine foarte puţină vitamina K.




