Tot ce trebuie sa stiti despre vitamina D


Beneficiile vitaminei D
Potrivit studiilor, un nivel optim de vitamina D in organism reduce inflamatiile, sansele de a face alergii la copii si adolescenti, reduce sansele de a dezvolta carii dentare, previne sau amelioreaza depresia, regleaza colesterolul, previne fracturile osoase si osteoartrita, trateaza disfunctiile erectiele si scade riscul de a face cancer.Principala sursa de vitamina D este soare si poate parea surprinzator ca peste un miliard de oameni din intreaga lume au un deficit de vitamina D, desi este atat de simplu sa o obtinem. Dar serviciul ne poate priva de soare pentru cel putin 8 ore pe zi si, desi in weekend am putea recupera, sedentarismul determina o mare parte a populatiei sa stea in casa si in timpul liber. In plus, mai exista si teama nejustificata uneori ca soarele produce cancer de piele. Nimeni nu vorbeste insa despre pericolul de a nu obtine de la soare suficienta vitamina D. Cremele cu factor de protectie mai mare de 30 scad capacitatea de productie a vitaminei D cu peste 95%.O expunere de 10-15 minute de cateva ori pe saptamana poate fi suficienta pentru a obtine un nivel normal de vitamina D. Tineti cont insa ca persoanele cu ten inchis au parte de o protectie naturala impotriva soarelui si vor avea devoie de o expunere de pana la 5 ori mai mare pentru a produce o cantitate optima de vitamina D fata de cei cu tenul alb.
Alimentele bogate in vitamina D
In afara de soare, care este cea mai importanta si eficienta sursa de vitamina D, si unele alimente asigura cantitati importante de vitamina. O sa va prezint cele mai importante surse naturale care ofera aceasta vitamina in cantitati suficiente, fara a fi fortificate, asa cum se intampla in cazul laptelui, cerealelor sau produselor din soia.
- Uleiul de cod este cea mai importanta sursa alimentara de vitamina D, fiind utilizat drept supliment alimentar chiar si pentru copii. O lingura de ulei de cod asigura 1.360 UI de vitamina D.
- Pestele gras, precum heringul, somonul, macroul, sardinele si tonul ofera doze importante de vitamina.
- Stridiile sunt pe langa vitamina D surse importante de B12, zinc, fier, mangan, seleniu si cupru. Doar 6 stridii de dimensiuni medii asigura 269 UI de vitamina D .
- Ouale sunt o alta sursa buna de vitamina D, in conditiile in care un ou mare asigura prin galbenusul lui (doar acesta are vitamina) circa 17 UI.
- Ciupercile au si ele o cantitate importanta de vitamina D, de circa 27 UI pe suta de grame.
- Mai gasim aceasta vitamina si in sunca, salam sau carnati, dar necesarul zilnic nu ar trebui sa fie obtinut din mezelui, avand in vedere riscurile la adresa sanatatii




